Novo ispitivanje korišćeno za predviđanje pritiska prskanja prave korodirane cevi pod unutrašnjim pritiskom - Metehri, Aicha; Mechab, Belaïd; Bachir Bouiadjra, Bel Abbes (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2024)
Uvod/cilj: Sve je veće interesovanje za integritet cevovoda kao i za njegov efekat na ekonomske i sigurnosne aspekte. U ovoj studiji ispituje se proces procene korozije radi identifikacije preostalog strukturnog integriteta korodiranih tankozidnih cevovoda. Metode: Kreiran je model evaluacije korozije koji može da analizira deterioraciju čeličnih cevi usled unutrašnjeg pritiska. Korišćen je pristup konačnih elemenata radi izrade modela za predviđanje pritiska prskanja pravih cevi bez defekata. Primenjena je analitička i numerička analiza, kao i matematički metod ekstrapolacije. Rezultati: Rad prikazuje uticaj nekoliko faktora na integritet cevi kao što su dubina defekta, debljina cevi, oblik, veličina i pozicija defekta, kao i međusobni uticaj unutrašnjih i spoljašnjih defekata. Prikazan je i uticaj spoljašnjih defekata na sveukupni integritet. Zaključak: Zaključuje se da se model kriterijuma loma cevi usled korozije (PCORRC) i model predstavljen u ovoj studiji podudaraju sa analitičkim rešenjem iz literature. To ima ogroman značaj u oblasti projektovanja konstrukcija i procene sigurnosti.