Analitičke i numeričke metode za procenu verovatnoće interlaminarnog loma u Modu 1 kompozitnih struktura putem testa ljuštenja - Benchaib, Nadia; Mechab, Belaïd; Medjahdi, Malika; Metehri, Aicha; Salem, Mokadem; Bachir Bouiadjra, Bel Abbes (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2024)
Uvod/cilj: U radu je korišćen numerički i analitički pristup za predviđanje verovatnoće interlaminarnog loma u Modu 1 kompozitne strukture tokom testa ljuštenja. Metode: Metoda konačnih elemenata, koja uključuje metodu virtuelnog zatvaranja prsline (Virtual Crack Closure – VCC), koristi se za ispitivanje delaminacije kompozitne strukture. Istražuju se efekti mnogih aspekata kao što su dimenzije, pravci pružanja vlakana i svojstva kompozita. Rezultati: Numerički rezultati se u velikoj meri slažu sa analitičkim rešenjem iz aktuelne literature. Tehnika Monte Karlo predviđa funkciju distribucije oštećenja kompozita. Verovatnoća strukturnog loma procenjuje se uzimanjem u obzir i nesigurnosti modela i statističke nesigurnosti povezane sa osnovnim varijablama. Zaključak: Funkcija gustine verovatnoće izvedena je uklapanjem specifičnih teorijskih modela u histogram. Trajnost kompozitnih struktura zavisi, pre svega, od njihovih mehaničkih svojstava.