Uticaj vertikalnog seizmičkog kretanja u blizini raseda na odgovor grednih kontinualnih mostova rešetkaste konstrukcije i većeg raspona - Benmahdi, Khaled; Lahbari, Noureddine; Rahal, Nacer; Demdoum, Abdellah; Sadoun, Mohamed; Beghdad, Houda (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2024)
Uvod/cilj: U ovoj studiji ispituje se seizmički odgovor grednih kontinualnih mostova rešetkaste konstrukcije i većeg raspona na vertikalna pomeranja tla u blizini raseda. Osnovni cilj jeste da se proceni kako vertikalno pomeranje tla usled zemljotresa u blizini raseda utiče na sigurnost konstrukcije i performanse ovih mostova. Istraživanje tanane dinamike prouzrokovane vertikalnim pomeranjem tla u blizini raseda ima za cilj da proširi saznanja o slabostima grednih kontinualnih mostova rešetkaste konstrukcije i velikog raspona i ukazuje na izazove kojima su izloženi tokom seizmičkih događaja. Metode: U tu svrhu, rešetkasti most podvrgnut je seriji pomeranja tla, što je predstavljalo prirodne seizmičke događaje. Seizmički odgovor mosta ispitivan je primenom metode linearnog protoka vremena na trodimenzionalni model konačnih elemenata. Ova analiza se fokusira naročito na smicanje i pomeranje baze, ali je i proširena kako bi uključila seizmičke performanse rešetkastih konstrukcija mostova. Odgovor mosta sa uzimanjem u obzir vertikalne komponente pomeranja tla upoređen je sa odgovorom bez uzimanja u obzir date komponente kako bi se razjasnio uticaj vertikalne eksitacije. Rezultati: Rezultati pokazuju da postoji značajan doprinos vertikalne eksitacije, naročito kada je reč o unutrašnjoj sili u rešetkastim elementima, gde ona prelazi 60% tokom jakih zemljotresa i ima za posledicu povećanje odnosa zahteva i kapaciteta u većini elemenata rešetkaste konstrukcije mosta. Zaključak: Rezultati ovog istraživanja pokazuju da zanemarivanje uključivanja komponente vertikalnog pomeranja tla u analitičke procene ove vrste mosta može da dovede do većeg stepena neizvesnosti i rizika, naročito u područjima sa rasedima.