Teoreme postojanja za jedinstvenu interpolativnu Kananovu kontrakciju sa primenama kod nelinearnih matričnih jednačina - Vara Prasad, Koti N. V. V.; Mishra, Vinay; Radenović, Stojan (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2024)
Uvod/cilj: Ovim radom uspostavljen je novi matematički okvir otkrivanjem odnosa između Kananove kontrakcije i njegove interpolativne kontrakcije. Koncept objedinjene interpolativne Kananove kontrakcije uveden je u okviru relacionog metričkog prostora. Pored toga, studija je imala za cilj da proširi koncept alfa-prihvatljivosti ugrađivanjem specifičnih relacionih metričkih ideja. Metode: Detaljno istraživanje svojstava i karakteristika Kananove kontrakcije i njegove interpolativne kontrakcije bili su i ranije razmatrani. Ovim istraživanjem uveden je koncept unificirane interpolacije Kananove kontrakcije čime su formulisani novi rezultati fiksne tačke za njih. Rezultati: Studija je uspešno potvrdila rezultate fiksne tačke za unificirane interpolativne Kananove kontrakcije u okviru relacionih metričkih prostora. Pored toga, primena ovih rezultata za rešavanje problema koji se tiče nelinearnih matričnih jednačina dodatno naglašava njihov značaj. Zaključak: Nalazi ove studije značajno su unapredili nedovoljno razumevanje Kananovih kontrakcija i njegovih interpolativnih kontrakcija, nudeći jedinstven okvir za njihovu analizu. Uvod u unificirane interpolativne Kananove kontrakcije i proširenje alfa-prihvatljivosti ima široku primenu u oblasti matematike.