Problem fazi linearnog frakcionog programiranja pomoću leksikografskog metoda - Karthick, Sivakumar; Saraswathi, Appasamy; Edalatpanah, Seyyed Ahmad (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2024)
Uvod/cilj: Pri rešavanju problema frakcionog programiranja u realnom životu često dolazi do nesigurnosti i oklevanja zbog različitih faktora koje nije moguće kontrolisati. Kako bi se prevazišla ova ograničenja, za ovakve probleme primenjuje se pristup zasnovan na fazi logici. Metode: Diskusija se fokusira na rešavanje problema fazi linearnog frakcionog programiranja (FLFP). Prvo je FLFP problem prebačen u problem leksikografske optimizacije i kao takav je rešen. Rezultati: Predstavljen je numerički primer koji pojednostavljuje objašnjenje algoritma. Dok većina istraživača rešava FLFP probleme koristeći metod rangiranja funkcija, ovaj pristup redukuje efikasnost fazi problema. Zaključak: Ovo istraživanje daje doprinos putem sveobuhvatne metodologije za rešavanje problema fazi linearnog frakcionog programiranja pomoću leksikografskog metoda. Nalazi nude dragocene uvide za istraživače, praktičare i donosioce odluka koji se susreću sa problemima optimizacije gde neprecizne informacije imaju veliki uticaj pri odlučivanju.