Dinamička analiza lučne brane - Benahmed, Abdelkrim; Bouguenina, Otbi; Meksi, Ali; Benmahdi, Khaled; Bendahane, Khaled; Sadoun, Mohamed (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2024)
Uvod/cilj: Dinamička analiza seizmičkog odgovora lučne brane od betona predstavlja složen problem gde predstavljanje ponašanja materijala zahteva neki oblik nelinearnog modela, naročito ako je beton izložen velikom opterećenju temeljne površine. U slučajevima kada dolazi do masivnih pomeranja tla, velike prsline mogu da se formiraju na brani, naročito u njenoj osnovi, kao i u blizini iznenadnih promena u geometriji. Metode: Ova analiza je zasnovana na numeričkoj simulaciji dinamičkog odgovora. Rad se zasniva na korišćenju metode konačnih elemenata pomoću programa ANSYS 12.1. Brana je modelovana u dve dimenzije. Korišćene su četiri vrste analiza: statička analiza, modalna analiza, seizmička analiza sa pobudom dva akcelerograma (Asnam 1980 i Bumerdes 2003) i spektralna analiza. Rezultati: Ova analiza ukazala je na ranjivost brane Brezina od zemljotresa jačine onog u Bumerdesu sa velikim opterećenjima na temelj strukture. Zaključci: Na osnovu ove studije zaključeno je da bi zemljotres veće jačine od onog u Bumerdesu izazvao strukturna oštećenja i prsline na brani Brezina koji bi ugrozili njenu vodonepropusnost i trajnost.