Prenos u proširenom spektru – direktna sekvenca: istorija, principi i savremene primene - Stojanović, Nenad M.; Todorović, Branislav M.; Ristić, Vladimir B.; Stojanović, Ivana V. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2024)
Uvod/cilj: Mnogi sistemi radio-komunikacija koriste sistem prenosa u proširenom spektru pomoću direktne sekvence. Na početku, ova tehnika se koristila u vojnim i navigacionim sistemima, dok se kasnije primenjuje za različite svrhe i u civilnim telekomunikacionim sistemima. Danas postoje mnogi sistemi gde je tehnika direktne sekvence implementirana u nekom njihovom delu. Cilj ovog rada jeste da sublimira znanja o tehnici proširenog spektra sa direktnom sekvencom i njenim primenama. Metode: Predstavljeni su istorijski razvoj tehnike proširenog spektra sa direktnom sekvencom, principi rada i najvažnije savremene primene. Rezultati: Na osnovu dostupne literature, rad sumira istorijski razvoj, osnovne principe i savremene primene proširenog spektra sa direktnom sekvencom u vojnim i komercijalnim telekomunikacionim sistemima. Zaključak: Sistem prenosa proširenog spektra sa direktnom sekvencom je u širokoj primeni u modernim bežičnim i satelitskim radio-komunikacijama. Očekuje se da bude deo budućih globalnih telekomunikacionih sistema.