Hibridni pristup odlučivanju sa fazi i grubim skupovima zasnovan na lingvističkim podacima radi analiziranja obrazaca glasanja - Majumder, Sandip; Kar, Samarjit (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2024)
Uvod/cilj: Proučavanje ponašanja glasača je značajno jer omogućava merenje kontinuiteta izborne politike kao i odstupanja određene politike od istorijskih trendova. Ono objašnjava stvarni uticaj transformativne biračke kutije i doprinosi ispitivanju demokratije kao vrednosti i među masama i među elitama. Pored toga, doprinosi razumevanju složenog procesa političke socijalizacije. Metode: Snaga grubih skupova leži u njihovom oslanjanju isključivo na sirove podatke, bez ikakvih spoljašnjih uticaja. Okvir grubih skupova za teorijsko odlučivanje, kao evolucija grubog skupa, obezbedio je široku primenu u različitim oblastima kao uspešna alatka za sticanje znanja, naročito u situacijama u kojima je prisutna neodređenost i nesigurnost. Uprkos velikom broju matematičkih modela projektovanih da utvrđuju ponašanje glasača, u literaturi nema preporuke da se koriste grubi skupovi zasnovani na odlučivanju. Ovaj rad uvodi inovativni trofaktorski pristup odlučivanju zasnovan na lingvističkim podacima radi identifikovanja ponašanja glasača. Predloženi pristup zasniva se na hibridnom probabilističkom modelu grubih i faznih skupova koji uključuje lingvističke podatke i obezbeđuje uvid u obrasce glasanja. Rezultati: Trofaktorski hibridni modeli odlučivanja testirani su na glasačima. U identifikaciji njihovog ponašanja pri glasanju dobijeni su veoma zadovoljavajući rezultati. koji su validirani putem matematičkog procesa. Zaključak: Primer iz prakse ističe značaj ovog hibridnog modela i potvrđuje njegovu korisnost za identifikaciju i predviđanje ponašanja glasača.