Metodika obuke pripadnika roda rečnih jedinica na brodskom simulatoru - Radojević, Slobodan M.; Kresojević, Milan M.; Šoškić, Svetislav D.; Mihajlović, Dejan D. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2024)
Uvod/cilj: Cilj ovog rada je da se prikaže metodika kreiranja nastavnih sadržaja/scena na brodskom simulatoru koji će služiti oficirima roda rečnih jedinica u razvijanju sposobnosti reagovanja prilikom izvršavanja redovnih i borbenih zadataka na brodovima Rečne flotile. Takođe, cilj obuke na simulatoru je edukacija oficira roda rečnih jedinica primenom savremenih informacionih tehnologija. Metode: U radu se koristi metoda simulacije, metoda eksperimenta, studije slučaja i operaciona istraživanja. Rezultati: Kreirane su specifične nastavne scene/sadržaji, pri čemu je razvijena i metodika kreiranja, i jasno su definisani principi po kojima se dizajniraju sadržaji/scene na brodskom simulatoru. Zaključak: Upotrebom brodskog simulatora, u različitim nastavnim scenama, kadeti roda rečnih jedinica, kao i pripadnici ovog roda, obučavaju se i stiču sposobnosti da u stvarnoj situaciji reaguju adekvatno za što kraće vreme.