Savremeno naoružanje i vojna oprema za broj 4/2014 - Ostojić, Nikola M. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2014)
RUSKA MOBILNA NAORUŽANA ROBOTIKA I AUTOMATIKA Rusija razvija više modela robotiziranih platformi za nošenje oružja, opreme za otkrivanje mina i razminiranje, protivpožarne opreme i osmatračko-izviđačkih optoelektronskih dnevno-noćnih uređaja. Koriste se i iskustva iz savremenih ratova, što je na primeru libijskih naoružanih pikap vozila poslužilo da se razvije ideja za robotizovanog bacača raketa. Uz robotizovana vozila predložena je i ideja za robotizovanu mobilnu stanicu za upravljanje robotskim vozilima na bojištu. Eksperimentiše se i sa robotskom platformom - amfibijom. Paralelno je prikazan i napredak drugih vojski sveta u razvoju i primeni robotizovanih naoružanih platformi. U zaključku se navodi da ovakvim pristupom razvoja automatike i robotike ruski vojni stručnjaci nastoje da budu ukorak sa razvijenim svetom, pa i da preuzmu primat na osnovu iskustva i saznanja. Pored toga nastoje da budu u sasvim ravnopravnom položaji sa drugim svetskim silama kada je u pitanju utomatizovano bojište i precizno ratovanje.