Implementacija dvofaktorske autentifikacije u računarskim sistemima - Tomić, Mihailo D.; Radojević, Olivera M. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2024)
Uvod/cilj: U radu se istražuje implementacija dvofaktorske autentifikacije (2FA) u računarskim sistemima i naglašava rastuća potreba da se unapredi bezbednost. Ističe se ugroženost autentifikacije na osnovu lozinke i naglašavaju prednosti 2FA u smanjivanju digitalnih pretnji. Razvoj aplikacije VoiceAuth, koja integriše 2FA kroz kombinaciju lozinke i autentifikacije glasom, služi kao praktičan prikaz. Metode: Istraživanje koristi troslojnu arhitekturu za razvoj aplikacije VoiceAuth, obuhvatajući bazu podataka, REST API na strani servera i klijentsku aplikaciju. Za autentifikaciju glasom koristi se verifikacija govornika, analizirajući elemente kao što su ton, ritam i oblici vokalnog takta. U radu se, takođe, razmatraju mogućnosti za buduća unapređenja; predlažu se dodaci kao što su verifikacija glasa u realnom vremenu i dodatne metode 2FA. Rezultati: Implementacija aplikacije uključuje detaljan opis arhitekture REST API-a, klijentske aplikacije i servisa za verifikaciju govornika. Zaključak: Uloga dvofaktorske autentifikacije (2FA) u jačanju bezbednosti računarskih sistema je ključna. Aplikacija VoiceAuth služi kao praktična demonstracija, prikazujući uspešnu integraciju 2FA kroz kombinaciju lozinke i autentifikacije glasom. Modularna arhitektura aplikacije ostavlja prostor za potencijalna unapređenja.