Varijacija fizičkih i mehaničkih osobina betona po visini - Sadoun, Mohamed; Zemri, Cheikh; Benmahdi, Khaled; Rahal, Nacer (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2024)
Uvod/cilj: Materijali kao što su beton, malter i cementne paste postali su ključni u različitim oblastima konstrukcija, struktura i građevinarstva. U svetu se godišnje koristi oko sedam milijardi kubnih metara betona. Obično se smatra da je beton homogeni meterijal, ali, s obzirom na njegova reološka svojstva usled mogućih heterogenih pojava segregacije i curenja, to nije uvek slučaj Metode: Ispitivane su fizičke i mehaničke karakteristike betonskog stuba, kao i njegova deformacija po visini. Ispitivanja su obuhvatila merenje apsolutne i prividne gustine, poroznosti, kapilarne apsorpcije, propustljivosti, brzine propagacije, kompresivne snage, kao i statičkog i dinamičkog modula elastičnosti. Korišćene su standardne metode ispitivanja bez razaranja (sklerometar, ultrazvuk, itd.) na seriji tačaka lociranih na različitim nivoima ispitivanih epruveta. Rezultati: Pokazano je da promene u visini stuba utiču na fizička i mehanička svojstva betona, tako što ih pojačavaju ili smanjuju (kao, na primer, na poroznost, apsorptivnost, propustljivost, kompresivnu snagu i statički i dinamički modul elastičnosti). Ove promene uzorkovane su različitim faktorima, poput svojstava betona prilikom njegovog spravljanja (npr. vibracija i umrežavanja) i klimatskih uslova tokom konstrukcije. Zaključak: Rezultati ovog rada naglašavaju značaj iznijansiranog pristupa ispitivanju i proceni varijacija svojstava betona time što uzimaju u obzir višestruki uticaj promena visine stuba.