Primena programskog jezika Solidity u blockchain tehnologiji - Stanišić, Sava S.; Stojanović, Hristina N.; Đorđević, Igor Lj. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2024)
Uvod: U radu je predstavljena blockchain tehnologija, njeni osnovni principi i način na koji se osigurava transparentnost, nepromenljivost i decentralizacija. Integracija programskog jezika Solidity sa blockchain tehnologijom objašnjena je teorijskim pristupom. Metode: Rasvetljeni su principi blockchain tehnologije. Teorijskim pristupom i isečcima koda pokazano je kako se Solidity integriše sa ovom tehnologijom i zašto predstavlja stub razvoja savremenih tehnologija i mnogobrojnih industrijskih grana. Rezultati: Dobijene su korisne informacije o tehnologiji koja je primenjena u svim oblastima današnjeg sveta. Zaključak: Usvajanje programskog jezika Solidity u blockchain tehnologiji pokazalo se ključnim, jer poboljšava funkcionalnost pametnih ugovora i ukupnu sigurnost sistema. Njegove specijalizovane karakteristike čine ga neophodnim alatom za programere koji se kreću kroz kompleksnost decentralizovanih aplikacija.