Optimalno podešavanje parametara simuliranog kaljenja - Hemmak, Allaoua (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2024)
Uvod/cilj: Simulirano kaljenje je moćna tehnika široko primenjivana u problemima optimizacije. Kritični momenat pri efikasnom korišćenju simuliranog kaljenja jeste pravilno i optimalno podešavanje njegovih parametara. U radu je predstavljen inovativni pristup efikasnom podešavanju parametara simuliranog kaljenja čiji je cilj poboljšanje njegovih performansi i brzine konvergencije. Metode: Budući da je simulirani algoritam inspirisan Metropolis procesom hlađenja, osnovna ideja je da se ovaj proces simulira i analizira pomoću matematičkog modela. Predloženi rad se fokusira na pravilno preslikavanje Metropolis procesa hlađenja u oblast algoritama. Inteligentno podešavajući temperaturni raspored, kao i brzinu redukcije temperature i hlađenja, algoritam optimizuje ravnotežu između eksploracije i eksploatacije, što rezultira poboljšanom konvergencijom i rešenjima visokog kvaliteta. Rezultati: Da bi se ispitala efikasnost ovog pristupa, najpre je primenjen za minimizaciju izabranog uzorka funkcije, a zatim na već poznatim funkcijama optimizacije. Rezultati pokazuju da naš pristup, nazvan optimalno podešavanje parametara simuliranog kaljenja (Optimal Adjusting of Simulated Annealing parameters (OASA)), demonstrira superiorne performanse u poređenju sa tradicionalnim statičkim podešavanjima parametara, kao i sa ostalim postojećim pristupima, tako što pokazuje kako da se uspešno podese parametri algoritma simuliranog kaljenja radi poboljšavanja njegove efikasnosti, odnosno kvaliteta rešenja i vremena procesiranja. Zaključak: Podešavanje parametara algoritma moglo bi značajno da doprinese oblasti optimizacije, čak i kada je reč o drugim metaheuristikama.