Metoda ANFIS za klasifikaciju EEG signala pri zamišljanju pokreta različitih zglobova istog ekstremiteta - Satam, Ihab A. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2024)
Uvod/cilj: Eksperimentalna oblast proučavanja interfejsa mozak-računar ( BCI) širi se i na pokrete koji imaju odlučujuću ulogu pri dešifrovanju kognitivnih procesa. Bez potrebe za bilo kakvom spoljašnjom stimulacijom, zamišljanje pokreta (MI) može se koristiti kao moćan model za interfejs mozak-računar. Prirodni metod upravljanja spoljašnjim uređajima jeste zamišljanje pokreta različitih zglobova iste ruke. Ovi pokreti stvaraju slične prostorne slike u motornom korteksu i teško ih je razlikovati od zamišljanja pokreta različitih zglobova iste noge na osnovu podataka dobijenih pomoću EEG-a. Metode: U studiji je korišćen već postojeći skup podataka dobijenih od 25 ispitanika koji su zamišljali kako koriste desnu ruku pri izvršavanju tri različite naredbe: u stanju opuštanja, zatvorenih očiju, zamišljali su kako koriste desnu šaku i kako savijaju desnu ruku. Da bi se povezali ovi impulsi sa kategorijama, korišćen je adaptativni neuro-fazi sistem zaključivanja. Rezultati: Prosečan nivo tačnosti bio je 90%. Zaključak: Nalazi pokazuju da je ova tehnika ključna za pravilnu kategorizaciju podataka dobijenih pomoću EEG-a. Skup podataka korišćen u ovom istraživanju sastoji se od merenja EEG određenog ekstremiteta dok se zamišlja njegovo pokretanje. Nov metod kategorizacije biće primenjen na ove signale pri izvođenju zaključaka.