Numerička analiza procesa penetracije pancirnog potkalibarnog projektila kalibra 30 mm - Pantović, Predrag R.; Kari, Aleksandar V.; Aničić, Aleksa D.; Živković, Miroslav M.; Milovanović, Vladimir P. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2024)
Uvod/cilj: U novije vreme, sa tendencijom razvoja novih tipova oklopne municije, neophodna su stalna ulaganja u razvoj novih tipova oklopnih prepreka. Prepreke od visokolegiranih čeličnih ploča i dalje su najbolji vid zaštite od municije većeg kalibra. Postoji niz faktora koje treba uzeti u obzir pri odabiru legure, uključujući težinu, dimenzije, predviđenu upotrebu, željene balističke performanse i cenu. U skladu s tim, u ovom radu je prikazana numerička analiza prodora potkalibarnog projektila kalibra 30 mm, brzine 1300 m/s, u čelične ploče različitih debljina, izrađene od legure Weldox 460, na udaljenosti od 1000 m. Metode: Numeričkom analizom i modeliranjem konačnih elemenata izračunati su naponi i deformacije efekta penetracije. Za definisanje karakteristika materijala korišćeni su Džonson-Kukov materijalni model i model loma materijala, a za definisanje modela i izvođenje numeričkih proračuna – softverski paketi FEMAP i LS Dyna. Rezultati: Za potrebe numeričke analize procesa prodiranja ovog tipa projektila u oklopne prepreke, izračunate su četiri različite debljine oklopnih ploča: 10 mm, 50 mm, 100 mm i 110 mm. Za svaku od njih prikazani su rezultati u obliku naprezanja i pomeranja, a opisan je i fenomen interakcije između potkalibarnog projektila i oklopne ploče. Zaključak: Modeliranje udara na oklopne prepreke je izuzetno teško, dugotrajno i složeno, a definisani modeli veoma uspešno (ili uz izvesno odstupanje) određuju pravi problem probijanja projektila. Jedna od najefikasnijih metoda za rešavanje problema ove vrste, i drugih sličnih, u novije vreme jeste analiza metodom konačnih elemenata. Materijal i dimenzije mete, kao i balistički parametri i materijal projektila najviše utiču na prodor projektila. Otpor mete na proboj se povećava kada se svi ulazni parametri održavaju na istom nivou, a njena debljina se povećava, i obrnuto.