Osnovna saznanja o crnim rupama - Fabiano, Nikola (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2024)
Uvod/cilj: U članku su objašnjeni nastanak i efekti crnih rupa počevši od opšte teorije relativnosti. Metode: Za proučavanje crnih rupa iskorišćene su Ajnštajnove jednačine i Švarcšildovo rešenje tih jednačina. Pomoću kvantne mehanike opisano je Hokingovo zračenje. Rezultati: Crne rupe nisu u potpunosti „crne”. One emituju energiju u vidu zračenja tokom svog veka trajanja. Zaključak: Crne rupe mogu ispariti. Ovaj efekat bi mogao biti vidljiv ukoliko je njihova masa dovoljno mala, a njihova entropija se menja drugačije od promene u masi u odnosu na druge termodinamičke objekte.