Agresija NATO-a na SRJ 1999. godine: provera efikasnosti novih borbenih sredstava - Anđelković Lukić, Mirjana N.; Radović, Ljubica M. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2024)
Uvod/cilj: U vreme bombardovanja Republike Srbije 1999. godine, NATO je koristio tri nova bоrbena sredstva, koja su tada prvi put ispitana. Prvo sredstvo je strateški nevidljivi bombarder B-2, drugo su nove razorne bombe JDAM (Joint Direct Attack Munition) i, treće, „meke bombe”, ili bombe za zamračivanje, od elektroprovodljivih tankih vlakana. Cilj rada jeste da se prikažu ova borbena sredstva i da se kvantitativno detektuju elementi elektroprovodljivih vlakana. U radu je predstavljena i tužba Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Hagu. Tužba je odbijena. Metode: Izvršene su fizičke i hemijske analize vlakana. Za analizu fizičko-hemijskih karakteristika elektroprovidljivih vlakana korišćen je elektronski mikroskop SEM JSM Jeol 6610LV. On omogućava dobijanje informacije o morfologiji površine uzoraka, pri čemu se dobija slika visoke rezolucije. Mikroskop je opremljen detektorom H-zraka (Oxford Instrumets X-Max 20 mm2) za EDS analizu (Energy Dispersive Spectroscopy). Takođe, omogućava da se odredi hemijski sastav materijala u analiziranoj zapremini uzorka, na osnovu interakcije usmerenog elektronskog snopa i atoma uzorka. Rezultati: Prikazane su karakteristike stelt aviona B-2 koji je bombardovao SRJ. Bomba JDAM je usavršena obična bomba MK kojoj su dodati elektronski uređaji koji je vode preko satelita. Semi-kvantitativna anliza vlakana urađena je na SEM i potvrdila da se metalni sloj vlakna dominantno sastoji od aluminijuma, a da nemetalni sloj ima najveći udeo silicijum-dioksida. Vlakna su kancerogena. Zaključak: Teritorija SR Jugoslavije je 1999. godine bila poligon za ispitivanje novih borbenih sredstava NATO aviona B-2 i vođene bombe JDAM. Bombe za zamračivanje bacane su na elektro-sisteme SR Jugoslavije i ostavljale celu Srbiju više časova u mraku. Životna sredina kontaminirana je radiološki, hemijski i staklo-aluminijumskim elektroprovodljivim vlaknima.