Internet stvari u vojnoj primeni - Sokolović, Vlada S.; Marković, Goran B. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2023)
Uvod: Pojam internet stvari (IS) najčešće se odnosi na sveukupnu mrežu povezanih uređaja i tehologija koja pogoduje komunikaciji između ovih uređaja i centralnih elemenata mreže u „oblaku” (cloud), kao i između ovih uređaja. Koncept IS se od nedavno razmatra i primenjuje kao adekvatan za razvoj sistema čija je namena razmena podataka i informacija između heterogenih uređaja radi unapređenja efikasnosti i efektivnosti poslovanja i donošenja odluka. Internet stvari omogućava praćenje energije i lanca snabdevanja, koordinaciju proizvodnje, optimizaciju performansi opreme, transport, javno zdravlje i poboljšava bezbednost i zdravlje radnika. Pored pametnih uređaja, IS tehnologija omogućava i povezivanje različitih senzora kao izvora podataka o različitim fizičkim pojavama, a na osnovu dobijenih informacija moguće je kontrolisati rad uređaja, predviđati, donositi odluke, itd. Analiziraju se specifične oblasti primene IS u sektoru odbrane i bezbednosti, kako bi se identifikovale mogućnosti primene savremenih tehnologija u podizanju odbrambenog potencijala države i definisali pravci budućih istraživanja. Metode: Primenjene su metode analize sadržaja aktuelnih istraživanja, a zatim su deduktivnom metodom doneti zaključci o budućim pravcima razvoja IS tehnologije. Rezultati: Izvršena je detaljna analiza dosadašnjih i tekućih istraživanja u sektoru odbrane i bezbednosti i predloženi potencijalni pravci budućih istraživanja IS radi povećanja operativnih sposobnosti oružanih snaga. Zaključak: Usluge internet stvari će svakako doprineti većem stepenu automatizacije i poboljšanju kvaliteta vojnih odluka na bojnom polju, posebno u uslovima neočekivanih scenarija u nepredvidivom neprijateljskom okruženju. Time će se smanjiti ljudski i materijalni gubici u operacijama.