Kritičke napomene o „postojanju rešenja diferencijala drugog reda jednačina kroz rezultate fiksne tačke za nelinearne f-kontrakcije uključujući w0-distance” - Kadelburg , Zoran; Fabiano, Nikola; Savatović , Milica; Radenović , Stojan (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2023)
Uvod/cilj: U ovom radu izneto je nekoliko kritičkih napomena u vezi sa radom Iqbal & Rizwan: Existence of the solution to second order differential equation through fixed point results for nonlinear F-contractions involving w0-distance, iz 2020. godine. Metode: Konvencionalne teorijske metode funkcionalne analize. Rezultati: Pokazano je da njihova upotreba neopadajuće „kontrolne” funkcije F umesto striktno rastuće jedne u rezultatima tipa Vardovskog obično proizvodi kontradikcije. Zaključak: Takvi rezultati mogu se dobiti u opštijoj klasi metričkih prostora, gde je stroga monotonost jedina pretpostavka koja se mora nametnuti funkciji F. Prikazan je primer koji pokazuje da su dobijeni rezultati jači od klasičnih.