Tretiranje boksitnih ostataka – luženje (prvi deo) - Stopić, Srećko R.; Damjanović, Vladimir; Filipović, Radislav; Kamara, Mary D.; Friedrich, Bernd G. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2023)
Uvod/cilj: Ostatak od luženja boksita je otpadni produkat iz industrije aluminijuma nastao u Bajerovom procesu sastavljen od oksida železa, titana, silicijuma i nerastvorenog aluminijum-oksida sa širokim spektrom drugih oksida i minimalnim sadržajem elemenata retkih zemalja, galijuma, vanadijuma i skandijuma, koji se menja saglasno zemlji iz koje potiče. Ekstrakcija vrednih elemenata iz boksitnog ostatka i minimizacija boksitnog ostatka kroz različite tretmane su otvoreno istraživačko polje. Metode: Različite hidrometalurške i pirometalurške metode korišćene su za tretiranje boksitnih ostataka. U radu su prikazani rezultati hidrometalurškog tretmana korišćenjem sumporne i hlorovodonične kiseline kako bi se proučile promene mineralskog sastava. Efikasnost luženja biće izračunata korišćenjem ICP OES analize. Rendgenostrukturna analiza korišćena je za karakterizaciju početnog materijala i čvrstog ostatka proučavajući promene mineraloških faza. Rezultati: Rastvaranje boksitnog ostatka sumpornom i hlorovodoničnom kiselinom vodi delimično do promene mineralske strukture i transfera elemenata u tečnu fazu. Prirodna precipitacija železa prisutna je tokom stajanja. Formiranje silika gela potvrđeno je tokom rastvaranja boksitnih ostataka hlorovodničnom kiselinom. Zaključak: Nova istraživačka strategija neophodna je za tretiranje boksitnog ostatka kako bi se obezbedila potpuna promena mineraloške strukture i mnogo efikasniji prenos metala u tečnu fazu.