Povećanje efikasnosti guseničnog vozila optimizacijom prenosnih odnosa i strategije promene stepena prenosa - Milićević, Stefan V.; Blagojević, Ivan A. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2023)
Uvod/cilj: Gusenična vozila imaju značajnu ulogu u različitim oblastima, od borbenih operacija do građevinske industrije i poljoprivrede. Rad je fokusiran na povećanje efikasnosti guseničnih vozila optimizacijom prenosnih odnosa i strategije promene stepeni prenosa, uz zadržavanje zahtevanih performansi. Metode: Proces optimizacije uključuje genetski algoritam za određivanje optimalnih prenosnih odnosa, uzimajući u obzir ograničenja performansi. Osim toga, rad uvodi algoritam za optimizaciju promene stepena prenosa koji ima za cilj maksimizaciju ekonomičnosti vozila, uz obezbeđivanje validnog poređenja dva seta prenosnih odnosa. Rezultati: Optimizacija prenosnih odnosa dovodi do značajnih smanjenja potrošnje goriva, što je uzrokovano efikasnijim radom motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Pored toga, optimizovana strategija promene stepena prenosa dodatno povećava efikasnost, što je dovelo do smanjenja potrošnje goriva većem od 12%. Zaključak: Predstavljen je sistemski pristup optimizaciji odnosa prenosa i strategija promene stepena prenosa kod guseničnih vozila. Rezultati pokazuju značajna poboljšanja u efikasnosti vozila i smanjenje potrošnje goriva bez ugrožavanja ostalih kritičnih parametara performansi vozila.