Primena fazi logičkog kontrolera tipa 2 i kontrolera frakcionog reda za regulisanje brzine direktnog upravljanja momentom sile u indukcionom motoru - Mabrouk, Younes Abdelbadie; Mokhtari, Bachir; Allaoui, Tayeb (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2023)
Uvod/cilj: Među odličnim strategijama za upravljanje momentom sile kod asinhronih motora izdvaja se direktno upravljanje momentom sile. Ova tehnika omogućava direktno upravljanje magnetnim fluksom i elektromagnetnim momentom sile bez potrebe da se rezdvajaju. Takođe, direktno upravljanje momentom, kao i svaka strategija upravljanja, ima svoje nedostatke od kojih su najveći rad na promenljivim prekidačkim frekvencijama, kao i elektromagnetna talasnost usled korišćenja regulatora histereze. To dovodi do pogoršanja akustičke buke, naročito pri malim brzinama, kao i do pogoršanja performansi upravljanja. Metode: Da bi se poboljšale performanse direktnog upravljanja momentom, naročito pri malim brzinama, predlaže se korišćenje PID kontrolera frakcionog reda u kombinaciji sa fazi logičkim kontrolerom tipa 2, kako bi se regulisala brzina indukcionog motora kontrolisanog putem direktnog upravljanja momentom. Rezultati: Ispitivanja koja su vršena pomoću predloženih regulatora pokazuju da je došlo do poboljšanja u sistemu. Zaključak: Predložena rešenja mogu da dovedu do boljeg upravljanja.