Izazovi četvrte industrijske revolucije, transformacija savremenih oružanih snaga i moralna dilema u vezi sa robotizacijom - Miloradović, Nenad M.; Vukadinović, Goran M. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2023)
Uvod/cilj: Prva industrijska revolucija iskoristila je moć pare i vode za mehanizaciju proizvodnje, druga – električnu energiju za masovnu proizvodnju, treća – elektroniku i informacione tehnologije za automatizaciju proizvodnje, dok četvrta industrijska revolucija teži brisanju granica između fizičke, digitalne i biološke sfere u cilju pametne automatizacije i povećanja međusobne povezanosti elemenata sistema. Dakle, prethodne industrijske revolucije promenile su način na koji radimo, dok poslednja menja način na koji mislimo. Današnja generacija ima privilegiju da bude svedok tektonskih tehnoloških promena, promena koje suštinski menjaju proizvodne procese i odnose u proizvodnji, ali i promena koje proizvodi unose u načine funkcionisanja planete, od individua do državnih organizacija, uključujući i vojnu. Osnovni cilj ovog rada jeste ukazivanje na potrebu usklađivanja razvoja borbenih sistema, doktrine i organizacije. Metode: U ovom radu primenjuju se opšte naučne metode koje se koriste, ili se mogu koristiti, za sticanje naučnog saznanja u svim naučnim oblastima i disciplinama, kao što su: hipotetičko-deduktivna metoda, analitičko-deduktivna metoda i komparativna metoda. Rezultati: Opremanje (ubrzano) naoružanjem i vojnom opremom, proisteklom iz aktuelne tehnološke revolucije, zahteva radikalne promene sistema odbrane. To se odnosi kako na borbeni deo, tj. osnovne borbene jedinice koje to naoružanje treba optimalno da upotrebe (njihove doktrine, taktike, organizacije, obuke...), tako i na administrativno-birokratski deo sistema nacionalne odbrane koji se bavi procedurama njegovog razvoja, proizvodnje i nabavke, koji treba da prati nikad brži tempo inovacija u sektoru komercijalne industrije. Zaključak: Ukazano je na međuzavisnost pojavnih izazova četvrte industrijske revolucije i pravaca transformacije savremenih oružanih snaga.