Kolektivni fenomeni - Fabiano, Nikola (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2023)
Uvod/cilj: Tehnike kvantne teorije polja takođe mogu precizno da opišu kolektivne pojave statističke i fizike čvrstog stanja. Metode: Metoda integrala putanje sa Vikovom rotacijom pokazuje svoju potpunu analogiju sa particionom funkcijom statističke mehanike. Rezultati: Landau-Ginzburgova fenomenologija uspešno opisuje kolektivne fenomene kao što su spontana magnetizacija i superprovodljivost. Zaključak: Fenomen narušavanja simetrije mogao bi dati makroskopske rezultate.