Procena niskotemperaturnih svojstava smeše bitumena i SBS polimera različitih topologija metodom ABCD - Nikolajevski, Vladimir E.; Dužij, Pavel A.; Nebratenko, Dmitrij J. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2023)
Uvod: U vezi sa klimatskim promenama, naučnici širom sveta, uključujući stručnjake iz oblasti izgradnje puteva, primorani su da uzmu u obzir potrebu za redovnom kontrolom niskotemperaturnih svojstava pojedinih građevinskih materijala i svojstava višekomponentnih kompozita na njihovoj bazi. Zbog toga se proučava mogućnost razvoja novih pristupa i metoda procene navedenih svojstava. Metode: Kim Sang-Su je predložio novu metodu za procenu svojstava vezivnih materijala za izgradnju puteva pri niskim temperaturama, koju je nazvao ABCD metoda (Asphalt Binder Cracking Device). Upotreba uređaja ne zahteva posebne veštine i znanja, a pomoćna oprema je široko zastupljena u laboratorijama kompanija za izgradnju puteva. Ispitivanje ne traje duže od 4 do 5 sati. Rezultati: Na primeru proizvodnje industrijskih serija naftnih putnih viskoznih oksidovanih bitumena marke BND 70/100, uz primenu ABCD metode u skladu sa standardima GOST R 58.400.11-2019, prikazana je mogućnost i efikasnost regulisanja temperature pucanja veziva u bitumenu uvođenjem u njegov sastav stirensko-butadienskih termoplastičnih elastomera različitih topologija. Zaključci: S obzirom na to da zimi u većem delu Rusije temperature padaju ispod -300S, veoma je važno omogućiti regulisanje ponašanja bitumenskih vezivnih i višekomponentnih smeša različitog sastava (asfaltno-betonske smeše). Utvrđen je nacionalni standard GOST R 58400.11-2019 i uspostavljena je proizvodnja merne opreme. ABCD metoda se može istovremeno koristiti kako za proučavanje svojstava vezivnih smeša na bazi polimerima različitih topologija, tako i u odabiru veziva u komercijalne svrhe, koja moraju zadovoljavati propise za izgradnju auto-puteva konkretnog regiona u kojem će se koristiti.