Monitoring i analiza kvaliteta vazduha i meteoroloških parametara na gradilištu uz pomoć IoT tehnologija - Milivojević, Lazar B. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2023)
Uvod/cilj: Građevinska industrija je jedan od glavnih proizvođača prašine i gasova staklene bašte koji zagađuju vazduh. Efikasnim funkcionisanjem i upravljanjem operacijama na gradilištu može se znatno smanjiti ugljenični otisak projekta, kao i drugi uticaji na životnu sredinu. Saradnjom naučnoistraživačke ustanove i građevinske kompanije realizovano je praćenje kvaliteta vazduha na gradilištu u realnom vremenu korišćenjem IoT tehnologija. Metode: Implementiran je sistemski okvir zasnovan na IoT tehnologijama koji integriše distribuiranu senzorsku mrežu za prikupljanje podataka u realnom vremenu i demonstriranje kvaliteta vazduha na gradilištu. Različiti tipovi senzora korišćeni su za prikupljanje podataka koji se odnose na NO2 i čestice PM2,5, PM10, kao i na meteorološke parametre – brzinu i smer vetra, vlažnost, pritisak i temperaturu. Rezultati: Rezultati merenja u realnom vremenu prikazuju sliku stanja zagađenosti vazduha na gradilištu i povezanost sa građevinskim aktivnostima kojima se može upravljati kako bi se smanjila koncentracija zagađujućih gasova i suspendovanih čestica. Praćenjem gradilišta u Beogradu utvrđeno je da je nivo prašine usled građevinskih aktivnosti relativno visok. Zaključak: Građevinska aktivnost imala je značajan uticaj na kvalitet vazduha u okolini građevinskog područja. Što se tiče glavnih faktora koji utiču na emisiju građevinske prašine, korelacije pokazuju da emisija građevinske prašine nije u značajnoj korelaciji sa meteorološkim faktorima.