Bezbednost podataka u mobilnom zdravstvu - Zajeganović, Marija B.; Vugdelija, Natalija J.; Stefanović, Radiša R.; Kostić, Silva M.; Miljković, Uroš D.; Mach, Georg G. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2023)
Uvod/cilj: Digitalizacija zdravstva dobila je poseban značaj u vreme pojave korona virusa COVID-19, i postala jedan od primarnih ciljeva Vlade Republike Srbije. Telemedicina je dobro rešenje u slučaju kada pacijent nije u mogućnosti da dođe u zdravstvenu ustanovu. Mobilne aplikacije koje se odnose na zdravstvo su uveliko u upotrebi, ali u oba slučaja važan izazov je bezbednost podataka. U radu su sagledana tehnička rešenja koja se odnose na bezbednost podataka u mobilnom zdravstvu i predstavljeni su mogući izazovi u procesu digitalizacije zdravstvenog sistema u Srbiji. Metode: Ovaj rad zasniva se na aktuelnim radovima , na dostupnoj relevantnoj literaturi i višegodišnjem iskustvu autora u ovoj oblasti. Predočena su i iskustva u procesu digitalizacije zdravstva u Srbiji, kao i mogući izazovi u oblasti bezbednosti podataka u mobilnom zdravstvu. Rezultati: Analizom pregledanih radova sa stanovišta bezbednosti podataka pokazano je da su korisnici često spremni da žrtvuju svoju privatnost radi pogodnosti koje im pružaju mobilne aplikacije. Zaključak: Na osnovu pregleda radova i jasnih zahteva u pogledu bezbednosti podataka koji uključuju predstavljene zaštitne mere, jedan od glavnih zadataka celokupne zajednice jeste podizanje svesti o bezbednosti informacija i o potrebi sajber higijene svakog pojedinca, što predstavlja osnov za bezbedno korišćenje usluga e-zdravstva.