Numerička analiza procesa penetracije pancirnog projektila 30 mm - Pantović, Predrag R.; Živković, Miroslav M.; Milovanović, Vladimir P.; Miloradović, Nenad M. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2023)
Uvod/cilj: Tanke ploče od čelika visoke čvrstoće često se koriste u civilnim i vojnim sistemima balističke zaštite. Za odabir vrste legure koja će se koristiti potrebno je ispuniti niz kriterijuma, kao što su uslovi upotrebe, željene balističke performanse, težina, dimenzije i cena. U radu je urađena numerička analiza probojnosti pancirno-probojnog projektila kalibra 30 mm, brzine 750 m/s, na udaljenosti od 1000 m, u ploče različite debljine od legure čelika Weldox 460. Metode: Analiza je izvršena numeričkim metodama i modeliranjem konačnih elemenata za proračun napona i deformacija uzrokovanih efektom probojnosti. Za definisanje karakteristika materijala korišćen je Džonson-Kukov materijalni model i model loma materijala, a za definisanje modela i izvođenje numeričkog proračuna korišćeni su softverski paketi FEMAP i LS Dyna. Rezultati: Za definisanje rezultata izvršene numeričke analize korišćene su vrednosti napona i deformacija. Prikazani su rezultati za četiri različite debljine oklopnih ploča: 30 mm, 33 mm, 34 mm i 40 mm. Pokazan je efekat penetracije i interakcija između projektila i oklopne ploče. Zaključak: Modelovanje uticaja oklopnih prepreka je veoma složeno, obimno i zahtevno, a formirani modeli na veoma uspešan način (ili sa određenim odstupanjem) aproksimiraju stvarni problem prodora projektila. Analiza metodom konačnih elemenata se, u novije vreme, pokazala kao jedan od efikasnijih pristupa za rešavanje ovakvih i sličnih problema. Materijal i dimenzije prepreke, kao i materijalni i balistički parametri projektila, imaju najveći uticaj na prodor projektila. Održavanjem svih ulaznih parametara na istom nivou, i povećanjem debljine mete, povećava se i njen otpor na prodor.