Pouzdanost i raspoloživost elektronskih sistema vođeni podacima - Pokorni, Slavko J. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2023)
Uvod/cilj: Pouzdanost i raspoloživost su posebno važni za vojnu, medicinsku i drugu profesionalnu opremu. Upravljanje pouzdanošću i raspoloživošću i/ili proračun prognostičke pouzdanosti uvek su bili zasnovani na podacima. U istraživanju se analizira uticaj podataka na pouzdanost i gotovost. Metode: Istraživanje je rađeno uglavnom na osnovu objavljenih članaka autora ovog rada, kao i nekih drugih radova. Rezultati: Analizirane su definicije koncepta vođenog podacima, zatim definicija pouzdanosti i raspoloživosti, a nakon toga uticaj nedovoljno pouzdanih podataka na proračun prognostičke pouzdanosti, kao i pouzdanost i raspoloživost podataka koji se koriste u proračunu pouzdanosti. Zaključak: Pouzdanost i raspoloživost, kao veoma važni, uvek su bili vođeni podacima, ali validni i relevantni podaci predstavljaju glavni problem. Bez dobrih podataka prognostička pouzdanost je beskorisna, uprkos dobrom modelu pouzdanosti.