Formiranje i primena vodonika u metalurgiji obojenih metala - Stopić, Srećko R.; Friedrich, Bernd G. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2023)
Uvod/cilj: Vodonik je najrasprostranjeniji element univerzuma (75 % masenih procenata), kao i najlakši (gustina 0.00082 g/cm3)), koji se sastoji od jednog protona i jednog elektrona. Zbog velikog prisustva u različitim formama, kao što su gasoviti vodonik, plazma-oblici, voda, kiselina, baze, amonijak i jedinjenja sa ugljenikom, vodonik ima visoku primenu u mnogim industrijskim disciplinama. Metode: Različite priometalurške i hidrometalurške metode razmotrene su u nameri da istaknu mnogo različitih procesa ‒ formiranje vodonika, redukcija metalnih oksida i hlorida, kao i elektrohemijske reakcije, kao što je prenapetost vodonika. Ultrazvučno raspršivanje sa termičkim razlaganjem kapi omogućava formiranje finih aerosola, koji kasnije mogu biti korišćeni za proizvodnju metalnih prahova. Rezultati: Vodonik je formiran rastvaranjem legura iz „crne mase” dobijene tretmanom otpadnih litijum-jon baterija. Redukcijom metalnih oksida i metalnih hlorida vodonikom dolazi do formiranja metalnih prahova. Oni su sakupljani u novom ultrazvučnom precipitatoru. Zaključak: Procesi recikliranja mogli bi biti iskorišćeni za formiranje vodonika koji može biti primenjen u različitim redukcionim procesima za proizvodnju metalnih prahova. Nova istraživačka strategija kombinuje proizvodnju vodonika u procesu recikliranja „crne mase” iz litijum-jon baterija zajedno sa ultrazvučnim raspršivanjem, termičkim razlaganjem kapi i vodoničnom redukcijom.