Prilog istraživanju oscilatornih opterećenja oslonjene i neoslonjenih masa radi stvaranja uslova za laboratorijska ispitivanja teretnih motornih vozila - Demić, Miroslav D.; Đurić, Aleksandar S.; Grkić, Aleksandar R.; Drakulić, Momir M.; Muždeka, Slavko (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2023)
Uvod/cilj: Motorna vozila su složeni dinamički sistemi zbog prostornih pomeranja, promene karakteristika komponenti tokom životnog veka, velikog broja uticaja i smetnji, pojave zazora, trenja, histerezisa itd. Pomenute dinamičke pojave, posebno vibracije, izazivaju zamor vozača i putnika, smanjuju vek vozila i njegovih sistema. Metode: Motorna vozila često se kreću po neravnom putu i krivolinijskim putanjama u ravni puta. Oscilatorna kretanja izazivaju zamor materijala delova vozila, ali negativno utiču i na zdravlje ljudi. Zbog toga se, još u fazi projektovanja motornog vozila, mora posvetiti posebna pažnja usaglašavanju međusobnog kretanja podsistema, a posebno sistema za oslanjanje vozila. U te svrhe mogu se koristiti teorijske, eksperimentalne ili kombinovane metode. Zbog toga je veoma korisno posedovati i eksperimentalne rezultate oscilovanja podsistema vozila u eksploatacionim uslovima. Stoga je cilj ovog rada bio da se kretanje vozila FAP 1118, formule točkova 4x4, u eksploatacionim uslovima (zbog većih brzina ‒ u uslovima na putu) iskoristi za definisanje uslova za ispitivanje oscilatornih opterećenja u laboratorijskim uslovima. Rezultati: To je omogućeno registrovanjem i identifikacijom statističkih parametara registrovanih veličina. Zaključak: Na osnovu izmerenih podataka istraživanje se može programirati na pulsatorima u laboratorijskim uslovima, a istovremeno je moguće izabrati veličinu koja će se reprodukovati.