Napredniji teorijski model EM polja sfere Zemlje u stranom homogenom EM polju - Bjelić, Slobodan N.; Marković, Nenad A. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2023)
Uvod/cilj: U radu je opisan napredniji teorijski model EM polja Zemlje zasnovan na hipotezama o dve komponente. Definisan je matematički model koji prikazuje rotaciju magnetnoprovodne sfere magnetizacije M u stranom magnetnom polju i komponente magnetnog polja koje mogu nastati usled rotacije Zemlje oko svoje ose. Prema uspostavljenom modelu, u odnosu na referentne vrednosti planete Zemlje, izračunate su vrednosti komponenti ostalih planeta u Sunčevom sistemu, a rezultati su prikazani tabelarno. Metode: Rešenje problema, definisano u naslovu rada, određeno je pomoću kombinovanih, za tu namenu formalizovanih metoda fizike i matematičke analize, a radi razvoja novog naprednijeg matematičkog modela. U tu svrhu korišćen je i metod analogije koji se odnosio na primenu sličnih strukturnih formi i sistema za istraživanje elektromagnetnih procesa i rotacije planeta. Metoda analogije primenjena je zbog dva uzajamno povezana razloga. Prvi je da su sve vrednosti koje karakterišu funkciju bilo kog prirodnog sistema podložne promenama, a drugi da primenjivana rešenja ne određuju uslove funkcije strukture u svakom konkretnom slučaju. Rezultati: Rešenja u vidu originalnih analitičkih formula i brojne vrednosti navedene u tabeli 2, referentne u odnosu na uticaj rotacije planeta, a posebno Zemlje, biće primenjena za istraživanje uticaja efekata EM polja koje emituje Sunce prema planetama, naročito za ulogu koju proces ima za zaštitu Zemlje. Posebno su važni rezultati prikazani u tabeli 2. Zaključak: U radu su razmotreni pojava i dejstvo EM polja Zemlje na način razumljiv sadašnjem nivou razvoja nauke. Naučna saznanja i merenja u geofizici i astrofizici nagoveštavaju da je Sunce mogući izvor EM polja koje se prostire kroz interplanetarni prostor, a da je komponenta magnetnog polja Zemlje samo odziv na uticaj tog izvora. Prirodni fenomeni i procesi na Zemlji mogu se definisati u teoriji sistema modelom koji sadrži promene parametara stanja na planeti.