Analiza udarne žilavosti i kritičnog faktora intenziteta napona KIc kod feritno-austenitnih zavarenih spojeva različitim unosom toplote - Bukvić, Aleksandar G.; Petrović, Dalibor P.; Radisavljević, Igor Z.; Dimitrić, Saša S. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2023)
Uvod/cilj: Kritična mesta konstrukcija izvor su mogućih defekata, pa se moraju uzeti u obzir pri proceni sigurnosti, gde će se sagledati najnepovoljniji eksploatacioni faktori i proceniti lokalna sigurnost spoja. Danas je sve učestalija primena raznorodnih spojeva u metalnim konstrukcijama. Zbog ekonomičnosti i ekologije, pri izgradnji energetskih, hemijskih ili nekih drugih postrojenja sve češće se sreću zavareni spojevi mikrolegiranih feritnih čelika sa visokolegiranim austenitnim čelicima. Odgovarajuća ispitivanja vršena su na rezervoarima za naftne derivate, koji se izrađuju od delova oplate od mikrolegiranog feritnog čelika i krovne konstrukcije od visokolegiranog austenitnog čelika. Metode: U radu je izvršena eksperimentalna analiza širenja prsline kod feritno-austenitnog zavarenog spoja. Zavarivanje je izvedeno MIG postupkom zavarivanja sa dva različita unosa količine toplote, a korišćen je isti dodatni materijal MIG 18/8/6. Ispitivane su dve vrste zavarenih ploča. Navedene su karakteristike osnovnih, dodatnih i pomoćnih materijala i tehnologija zavarivanja. Izrađene su epruvete sa zarezom sa iniciranom greškom tipa prsline radi određivanja udarnih svojstava i parametara mehanike loma. Rezultati: Sprovedena istraživanja imala su za cilj da uporede dobijene rezultate udarne žilavosti i žilavosti loma pri ravnoj deformaciji kod feritno-austenitnog zavarenog spoja. Data je i ocena dobijenih rezultata pri ispitivanju eksperimentalnih ploča koje su zavarene različitim unosom količine toplote. Zaključak: Rezultati ispitivanja jesu uspostavljanje zavisnosti geometrije pokretne prsline i uslova naprezanja za dalje širenje prsline. Omogućeno je određivanje iznosa parametara koji opisuju ponašanje materijala, kako u linearno-elastičnoj, tako i u elastično-plastičnoj mehanici loma.