Supersimetrija - Fabiano, Nikola (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2023)
Uvod/cilj: Supersimetrija Lagranžiana u opisu simetrija ide dalje od Lijevih grupa. Supersimetrija omogućava razmenu bozona i fermiona. Najvažniji model je minimalni supersimetrični standardni model, ili MSSM. Metode: Algebra supernaboja, superpolja, Grasmanovi brojevi, integral Berezina. Rezultati: Supersimetrične transformacije su global- ne i ne zavise od prostorno-vremenskih koordinata. U slučaju supergravitacije, one su lokalne. Zaključak: Supersimetrični modeli, a posebno MSSM, mo- gli bi unaprediti opis fizike čestica u odnosu na stan- dardni model.