Alternativni teorijski model zemljinog EM polja zasnovan na hipotezama o dve komponente polja - Bjelić, Slobodan N.; Marković, Nenad A. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2023)
Uvod/cilj: U radu je opisan alternativni teorijski model EM polja Zemlje zasnovan na hipotezama o dve komponente. U jednom delu rada model prikazuje rotaciju magnetno provodne sfere magnetizacije M u stranom magnetnom polju. U poslednjem delu definisani su teorijski modeli za proračun komponenti elektromagnetnog polja električno provodne, dielektrične i magnetno provodne sfere koje su izložene uticajima stranog ekektromagnetnog polja. Metode: Analitičkim metodama istraživani su odzivi električno provodne, dielektrične i magnetno provodne sfere na uticaje spoljnih EM polja. Rezultati: Dobijena rešenja u obliku analitičkih formula biće primenjena za istraživanje uticaja EM polja Sunca na planete i posebno na Zemlju. Zaključak: Dobijene formule jačine i indukcije električnog i magnetnog polja i njihova rešenja mogu se primeniti na električno provodnu, dielektričnu i magnetno provodnu sferu i, u odnosu na poznate formule, jednostavne su i tačnije.