Spektralni radijus VDB grafovskih matrica - Gutman, Ivan (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2023)
Uvod/cilj: Na stepenima čvorova zasnovane, VDB grafovske matrice obrazuju klasu specijalnih matrica koje odgovaraju, danas često istraživanim, na stepenima čvorova zasnovanim, VDB grafovskim invarijantama. Ispitivane su neke spektralne osobine ovih matrica. Rezultati: Dobijene su opštevažeće donje i gornje granice za spektralni radijus VDB matrica. Okarakterisani su i slučajevi kada važe jednakosti. Za nekoliko ranije publikovanih rezultata je pokazano da su specijalni slučajevi sada u navedenim granicama. Zaključak: Rezultati izloženi u radu predstavljaju doprinos opštoj spektralnoj teoriji VDB matrica, kao i opštoj teoriji VDB grafovskih invarijanti.