Vojna zelena tehnologija: sadašnjost i budućnost - Miličević, Zoran M.; Bojković, Zoran S. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2023)
Uvod/cilj: Ovaj rad nastoji da prikaže vojnu zelenu tehnologiju kroz sadašnje koncepte, rešenja i izazove, kao i kroz buduće trendove, posebno u bežičnoj komunikaciji. Metode: Analize i sinteze su korišćene za razmatranje različitih aspekata, izazova i razvoja vojne zelene tehnologije. Rezultati: Prikazani su važni aspekti organizacije, izazovi i strategije u vojnim zelenim tehnologijama, a naglašena je i uloga zelenog akcionog plana za energiju. S druge strane, razmatraju se zelena odbrambena rešenja i bezbednosni izazovi. Takođe, u radu su predstavljene današnje zelene tehnologije koje su prvenstveno usmerene na bežične mreže, posebno 5G. Sagledan je i uticaj biogoriva, gorivih ćelija na bazi metanola, vodoničnih gorivnih ćelija, hibridnog električnog vozila i fotonaponske energije. Zelene tehnologije budućnosti predstavljene su kroz neke od najvažnijih tehnologija: bežične mreže sledeće generacije, impulsne detonacione mašine, piezoelektričnost i biorazgradivu platformu. Zaključak: Vojna zelena tehnologija danas predstavlja neophodan pristup bežičnom umrežavanju kako bi se odgovorilo na izazove visokih zahteva bežičnog saobraćaja i potrošnje energije. Takođe, vojna zelena tehnologija zahtevaće i stalna razmatranja u oblasti efikasnosti i održivosti primene, kao i istraživanje i pronalaženje različitih prihvatljivih rešenja, ne samo u tehničkom, već i u organizacionom domenu, kako bi se primenila u vojnom okruženju.