Anomalije u kvantnim teorijama polja - Fabiano, Nicola (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2023)
Uvod/cilj: Neterina (Nöther) teorema povezuje simetrije Lagranžijana sa konzerviranim veličinama. Kvantni efekti poništavaju konzervirane veličine. Metode: Dijagram trougla, integral puta, Pauli-Vilarsova regularizacija. Rezultati: Kvantni efekti koji kvare konzervirane veličine simetrija lokalne kalibracije ugrožavaju renormalizabilnost. Zaključak: Anomalije je potrebno pažljivo tretirati kako bi se dobili tačni rezultati. Raspad π0 → γγ je možda najnaglašeniji „nemogući” efekat koji dozvoljavaju anomalije.