Metode klasifikacije za prepoznavanje rukom pisanih cifara: pregled - Tuba, Ira M.; Tuba, Una M.; Veinović, Mladen Đ, (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2023)
Uvod/cilj: U radu je predstavljen pregled metoda za prepoznavanje rukom pisanih cifara testiranih na MNIST skupu podataka. Metode: Rad analizira, sintetiše i upoređuje razvoj ra- zličitih klasifikatora primenjenih za prepoznavanje rukom pisanih cifara, od linearnih klasifikatora do konvolucijskih neuronskih mreža. Rezultati: Tačnost klasifikacije za prepoznavanje ru- kom pisanih cifara testirana na skup podataka MNIST dok se koristi skup za treniranje i testiranje je sada ve- ća nego 99,5%. Najuspešnija metoda je konvolucijska neuronska mreža. Zaključak: Tačno pre- poznavanje različitih stilova rukopisa, konkretno ci- fara, proučavano je decenijama, a u radu su sumirani postignuti rezultati. Najbolji su postignu- ti sa konvolucijskim neuronskim mrežama, dok su najlošije metode linearni klasifikatori. Konvolucijske neuron-ske mreže daju bolje rezultate ako je skup podataka proširen metodom augmentacije.