Tehnički aspekti bezbednosti letenja vojnih vazduhoplova - Čestić, Miroslav M.; Sokolović, Vlada S.; Dodić, Marjan D. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2022)
Uvod/cilj: Upotreba savremenih vojnih vazduhoplova zahteva izuzetno naprezanje ljudskih i materijalnih potencija za obezbeđenje uslova za izvršavanje namenskih zadataka. Složena tehnologija, različiti prostorni i vremenski uslovi upotrebe vazduhoplova nameću potrebu za stvaranjem organizacijskih i tehničkih uslova za ispomoć pilotu u toku letenja, a radi sigurnog i potpunog ostvarenja letačkog zadatka. Cilj ovog rada jeste da se, kroz opis uticaja tehničkih faktora na bezbednost letenja, identifikuju mogući problemi u organizaciji sistema bezbednosti letenja i pronađu najbolja rešenja za njihovo prevazilaženje tokom životnog ciklusa vazduhoplova. Metode: U istraživanju su prvo analizirani propisi kojima je regulisana oblast bezbednosti letenja, a zatim je izvršena deskripcija tehničkih sredstava i njihov uticaj na bezbednost letenja. Rezultati: Na osnovu izvršene analize, definisane su aktivnosti na obezbeđenju pouzdanosti vazduhoplova u toku razvoja i proizvodnje i predloženi su pravci unapređenja bezbednosti letenja, kroz izmenu i dopunu regulative, kao i organizacijske i tehničko-tehnološke mere. Zaključak: Rezultati izvršene analize potvrđuju pretpostavke o mogućim pravcima razvoja i unapređenja bezbednosti letenja vojnih vazduhoplova kroz usavršavanje i ugradnju tehničkih sistema (uređaja i opreme), kako vazduhoplovnih, tako i zemaljskih.