Čitanje sa ekrana: curenje elektromagnetnih informacija sa monitora računara - Grdović, Milena M.; Protić, Danijela D.; Antić, Vladimir D.; Jovanović, Boriša Ž. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2022)
Uvod/cilj: Bezbednost sistema može biti ugrožena kompromitujućim zračenjem. U radu je prikazan pregled napada na informacije koje zrači monitor računara. Praćenjem zračenja sa ekrana računara, nove tehnologije se mogu koristiti za eksfiltraciju osetljivih podataka. Emisiona bezbednost predstavlja način za sprečavanje napada elektromagnetnih signala koji nastaju zračenjem ili se prenose. Metode: U radu se ispituje uticaj side-channel napada koji presreće kompromitovane informacije sa ekrana računara. Objašnjeno je „curenje” podataka usled elektromagnetnog zračenja. Softverski definisani radio opisan je kako bi bili objašnjeni zlonamerni napadi na monitore. Rezultati: Izvor elektromagnetnog signala određuje prirodu informacija koje one nose. Najpoznatiji problem povezan sa otkrivanjem emisija jeste mogućnost presretanja vizuelnih informacija prikazanih na monitorima računara. Zaključak: Vizuelni podaci prikazani na monitorima mogu biti presretnuti softverski definisanim radiom, koji može digitalizovati željeni spektar direktno sa antene, u digitalnom obliku ga predstaviti procesoru i proslediti aplikaciji za otkrivanje osetljivih podataka. Za sprečavanje curenja podataka mogu se koristiti razne protivmere zaštite, kao što su zoniranje, soft TEMPEST i slične tehnike.