Prenos u proširenom spektru – frekvencijsko skakanje: istorija, principi i primena - Ristić, Vladimir B.; Todorović, Branislav M.; Stojanović, Nenad M. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2022)
Uvod/cilj: Frekvencijsko skakanje se zasniva na skokovitoj promeni frekvencije nosioca u vrlo širokom opsegu, koja se odvija pod kontrolom kodne sekvence. U radu su predstavljeni istorijat, principi i primena tehnike frekvencijskog skakanja. Metode: Prikazan je pregled podataka iz tehničke literature, uz odgovarajuće komentare. Rezultati: Nakon predstavljanja istorije i principa tehnike frekvencijskog skakanja, sumira se njena upotrebu sa primerima vojne i komercijalne primene. Ističe se važnost upotrebe frekvencijskog skakanja u opisanim aplikacijama. Zaključak: Tehnika frekvencijskog skakanja je uspešno implementirana u mnogim vojnim i komercijalnim tehnologijama jer pruža veću zaštitu od smetnji, što otežava izviđanje i prisluškivanje.