Evakuacija putnika iz aviona na zemlji - Jevtić, Radoje B. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2022)
Uvod: Avioni predstavljaju jedna od najkorišćenijih i najbezbednijih saobraćajnih sredstava. Ipak, i pored preduzimanja mnogih sigurnosnih mera, nesreće se dešavaju. Bez obzira na stepen oštećenja, ukoliko avion ipak sleti, najvažnije je da se putnici brzo i bezbedno evakuišu. To je veoma kompleksan i zahtevan zadatak zbog nekoliko različitih faktora, kao što su stepen oštećenja, prisustvo vatre, brzina putnika, prisustvo panike i straha itd. Zato je veoma važno da se predvide mogući načini evakuacije, kao i evakuacione strategije i rute. Avion koji je sleteo može biti u različitim stanjima, tako da je brza i sigurna evakuacija putnika veoma važna. Metode: Za proračun potrebnih vremena evakuacije i mogućih evakuacionih ruta korišćen je simulacioni metod. Simulacije su realizovane u simulacionom softveru Pathfinder. Rezultati: Rezultati ovog rada realizovani su na odgovarajućem simulacionom modelu aviona sa stepenicama i toboganima i pokazali su evakuaciona vremena za dva različita scenarija, za različite brzine putnika ‒ okupanata. Zaključak: Upotreba simulacionog softvera u evakuacionim situacijama vrlo je efikasna. Ova vrsta softvera je sigurna, jeftina i ima mogućnost predviđanja. Predstavlja obavezan inženjerski alat za efikasnije i preciznije rešavanje evakuacionih i sličnih problema.