Dizajn i primena pametnog uređaja za sterilizaciju u rešavanju problema kontaminacije kvaka na vratima - Satam, Ihab Abdulrahman; Zaenal, Mohammed U. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2022)
Uvod/cilj: Svetska zdravstvena organizacija je 2020. godine proglasila pandemiju virusa korona (kovid 19). Od tada je držanje socijalne distance i sterilizacija od suštinske važnosti jer predstavlja preventivu za smanjivanje infekcije. Rizik od širenja kovid virusa naveo je pojedince, industrije i vlade da primene različite načine kako bi se brzina transmisije virusa držala pod kontrolom. Tokom svakodnevnih aktivnosti, poput obavljanja posla, kupovine ili pripreme hrane, ljudi dodiruju veliki broj površina, a naročito kvake na vratima, što se smatra jednim od najbržih načina širenja virusa. Metode: U radu je predložena primena isplativog pametnog uređaja kojim se kvaka na vratima prska etanolom posle svakog korišćenja. Nakon što senzor detektuje dodir po kvaci, signal se šalje Arduinu na obradu, a nakon 4,5 sekundi on ga prosleđuje vodenoj pumpi koja kroz mlaznicu usmerava mlaz etanola direktno na kvaku. Rezultati: Uzimajući u obzir broj upotreba i temperaturu okoline uređaj pokazuje precizne i tačne rezultate. Zaključak: Sistem je primenjiv u poslovnim i javnim zgradama. Zahvaljujući svojoj funkcionalnosti može biti od velike pomoći pri smanjivanju kontaminacije kvaka na vratima.