Zlonamerni kod u oblaku - Damjanović, Dragan Z. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2022)
Uvod/cilj: U radu je izvršena analiza uticaja zlonamernih kodova u oblaku. Zlonamerni kod (malver) neovlašćeni je deo koda koji narušava integritet aplikacije i infrastrukture kako bi izazvao određene efekte, kao što su narušavanje bezbednosti, širenje infekcije i infiltracija podataka sa računara uz pomoć zlonamernog softvera (radi se o jednostavnijoj krađi podataka, koja može dovesti do pogubnih posledica u svim segmentima društva, posebno kada je u pitanju nacionalna bezbednost). Kako bi se ovaj izazov prevazišao, neophodno je otkriti bezbednosne rupe u okruženjima u oblaku i popraviti ih pre nego što napadači iskoriste ove nedostatke i zaobiđu integritet infrastrukture oblaka. Metode: Strukturna analiza, funkcionalna analiza, komparativna analiza, sinteza. Rezultati: Postoji mnogo metoda za prikupljanje, poređenje i dostavljanje obaveštajnih podataka o pretnjama u oblaku. Kloud aplikacije su sve češće na meti aktera pretnji, jer se upotreba aplikacija u oblaku za skladištenje i deljenje datoteka sa hostingom mobilnih aplikacija, koje omogućavaju industrijsku automatizaciju, praćenje i prikupljanje poslovnih informacija, eksponencijalno povećala. Pored toga, milijarde uređaja na internetu koriste infrastrukturu oblaka kao pozadinu za obradu i prenos velikih skupova podataka. Zlonamerni kod se lako distribuira zbog lakoće deljenja dokumenata i datoteka preko oblaka. Zaključak: Kako tehnologije oblaka zauzimaju centralno mesto u svetu digitalne transformacije, očekuje se da će pretnje okruženjima u oblaku eksponencijalno rasti. To znači da organizacije treba da obezbede da sajber bezbednosna pozicija infrastrukture oblaka koju poseduju bude dovoljno robustna i zrela za borbu protiv svih relevantnih bezbednosnih pretnji kako bi se minimizirali poslovni rizici. Razumevanje prirode praktičnih bezbednosnih kontrola i načina na koji se one procenjuju omogućavaju organizacijama da izgrade praktičan pristup bezbednosti i privatnosti u oblaku.