Primena konačnih tačaka uzorkovanja u višekriterijumskoj optimizaciji zasnovanoj na verovatnoći pomoću uniformnog eksperimentalnog dizajna - Zheng, Maosheng; Teng, Haipeng; Wang, Yi; Yu, Jie (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2022)
Uvod/cilj: Aproksimacija procene konačnog integrala ne prestaje da bude privlačna tema zahvaljujući svojoj praktičnoj primeni u naučnim i inženjerskim oblastima. Nedovno je razvijen efikasan pristup izračunavanju određenog integrala s malim brojem tačaka uzorkovanja kako bi se dobila približna vrednost za numerički integral sa komplikovanim integrandom. U ovom radu efikasan pristup s malim brojem tačaka uzorkovanja kombinovan je sa novom višekriterijumskom optimizacijom zasnovanom na verovatnoći (PMOO) pomoću uniformnog eksperimentalnog dizajna s ciljem da se pojednostavi komplikovani određeni integral u PMOO. Metode: Distribucija tačaka uzorkovanja unutar područja izdvojenog vrha deterministička je i uniformna, što sledi iz pravila metoda uniformnog dizajna i tačaka dobre rešetke. Ukupna poželjna verovatnoća je jedinstveni i deterministički indeks u PMOO. Rezultati: Primene efikasnog pristupa s konačnim tačkama uzorkovanja za rešavanje tipičnih problema u PMOO ukazuju na njegovu racionalnost i pogodnost pri operacijama. Zaključak: Efikasan pristup s konačnim tačkama uzorkovanja za ocenu određenog integrala uspešno se kombinuje sa PMOO pomoću metoda uniformnog dizajna i tačaka dobre rešetke.