Poređenje kontinualnog modela i konačnoelementnog modela noseće konstrukcije ramne dizalice za modalnu analizu - Vasiljević, Rade (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2022)
Uvod/cilj: Cilj rada jeste istraživanje adekvatnosti primene numeričkih metoda kod modalne analize složenih nosećih konstrukcija dizalica. Metode: Sprovedena je uporedna primena analitičke i numeričke metode – MKE. Rezultati: Pomoću analitičkog i numeričkog metoda dobijene su uporedne vrednosti modalnih parametara za izvedeno rešenje noseće konstrukcije ramne dizalice. Zaključak: Pokazano je da se numeričkom metodom može dobiti pouzdana globalna ocena kvaliteta ponašanja složene noseće konstrukcije sa aspekta modalne analize.