Pametni sistem za upravljanje uličnim osvetljenjem zasnovan na fazi logici - Satam, Ihab Abdulrahman (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2022)
Uvod/cilj: Potrošnja električne energije za osvetljavanje ulica predstavlja znatan trošak u urbanim sredinama. Prema Svetskoj banci, ta potrošnja čini 65% sveukupne potrošnje električne energije u gradovima i 10% njihovog ukupnog budžeta. Potreba za osvetljavanjem u znatnom je porastu usled brze urbanizacije, što iziskuje sve više energije i finansijskih sredstava – osim ako se ne primene pametna rešenja za smanjivanje troškova. Metode: Predstavljen je model uličnog osvetljenja koji se sastoji od nekoliko uličnih lampi postavljenih s obe strane ulice. Model predstavlja vernu repliku sistema uličnog osvetljenja u gradu Kirkuku u Iraku. Pri izračunavanju potrošnje električne energije uzet je u obzir i broj objekata koji su prolazili ulicom u špicu i van njega. Kontroler za ovaj model je Arduino UNO koji prima signale iz tri IC senzora, procesira ih i šalje do uličnih svetiljki. Fazi logika je primenjena u dva slučaja: u vreme dnevnog svetla i tokom izlaska i zalaska sunca kako bi se kontrolisala jačina svetlosti uličnih svetiljki. Rezultati: Oba slučaja su pokazala značajne rezultate kada je reč o pouzdanosti, efikasnosti i sigurnosti sistema da smanji nivo potrošnje električne energije. Zaključak: Sistem može biti primenjen u projektima pametnih gradova. Efikasan je, isplativ i sigurno štedi energiju.