Uticaj unete toplote na zatezne karakteristike austenitno-feritnih zavarenih spojeva - Bukvić, Aleksandar G.; Petrović, Dalibor P.; Radisavljević, Igor Z.; Dimitrić, Saša S. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2022)
Uvod/cilj: Tokom eksploatacijskih ispitivanja rezervoara za skladištenje benzina, u austenitno-feritnom zavarenom spoju mogu nastati prsline što može kompromitovati ceo rezervoar. Metode: Radi postizanja zavarenog spoja zadovoljavajuće čvrstoće i trajnosti, u radu je analiziran uticaj unosa toplote na zatezne karakteristike zavarenih spojeva. U dosadašnjoj praksi dodatni materijali za zavarivanje elemenata rezervoara biraju se prema hemijskom sastavu elemenata osnovnih materijala, a uz pomoć Šeflerovog dijagrama. U ovom radu ispitivane su karakteristike zavarenih spojeva rezervoara za skladištenje benzina. Najveći deo rezervoara izrađen je od sitnozrnog mikrolegiranog čelika NIOMOL 490 K, dok je krovni deo rezervoara izrađen od austenitnog čelika. Ploče od ova dva materijala zavarene su MIG postupkom sa dodatnim materijalom MIG 18/8/6, pri različitim količinama unete toplote. Zaključak: Analizom rezultata dobijenih ispitivanjem na zatezanje, prema standardu SRPS EN ISO 6892-1:2020, zaključeno je da ponašanje spoja kao celine zavisi od osobina svakog pojedinačnog dela zavarenog spoja i od njihovog međusobnog uticaja. Takođe, zaključeno je da je međusobni uticaj efikasniji ukoliko se zavarivanje vrši nižom količinom toplote, jer se tada ostvaruje manji stepen mešanja dodatnog materijala sa osnovnim materijalima.